lørdag den 12. januar 2013

Appelsin-marcipan-karamel-mandel-tærte, et smagsvidunder

Ingredienser (10-12 pers.)

1. Mørdej
  • 300 g. hvedemel
  • 150 g. smør, stuetemp.
  • 100 g. flormelis
  • 1 æg
  • korn fra 1 vanilje stang
Fremgangsmåde: Alle ingredienserne æltes sammen til en sammenhængende og ens dej. Lægges på køl ca. 30 minutter, evt mere.


2. Mazarinmasse 
  • skal af 2 økologiske appelsiner
  • 150 g. rå marcipan
  • 100 g. sukker
  • 65 g. smør, stuetemp.
  • 1 1/2 æg
Fremgangsmåde: Appelsinerne vaskes og rives fint (pas på ikke at få det hvide lag med). *Skallen æltes sammen marcipanen og sukkeret med hænderne. Herefter æltes smørret ind i, men kun lidt ad gangen. Til sidst er det ægget der piskes ind i lidt ad gangen.

*Efter min erfaring er det bedst at ælte appelsinskal, marcipan, sukker og smør sammen med hænderne, men når ægget skal tilføjes er en røremaskine bedre.  


Fremgangsmåde til samling af tærten DEL 1 AF 2: En tærteform på ca. 26 cm smørres og fores med den udrullet mørdej. Dejen trykkes fast til kanter og bund. Herefter fyldes mazarinmassen ovenpå og det stryges glat ud. Tærten bages i ovnen i ca. 25 minutter ved 175 grader varm ovn - færdig når den har sat sig og giver efter ved et let tryk. Tærten afkøles helt i formen. 

3. Karamelmasse
  • 190 g. sukker
  • 120 g. smør
  • 1,2 dl. fløde
  • 1 spsk honning
  • 250 g. mandler, grofthakkede
Fremgangsmåde: Sukker, smør, fløde og honning koges op i en gryde under konstant omrøring til det bliver en gylden karamel. Gryden tages af varmen og de hakkede mandler røres i. 

Fremgangsmåde til samling af tærten DEL 2 AF 2: Mandelkaramellen hældes ovenpå den afkølede tærte, som stadig er i sin form. Tærten bages i endnu 15 minutter ved 185 grader varme. 

Nu skal du kun vente på at tærten er afkølet fuldstændig inden servering. 

- Opskriften fandt jeg her på Himmelske Kager 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar